Medeniyet sohbetlerinin beşincisi sunumunu Behram Çavuş eski imam hatibi Rüştü İzgöer’in yaptığı “İslami Şahsiyetin Oluşmasında Ahlak” semineri ile devam etti. Ugandalı kardeşimizin okumuş olduğu Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından başlayan seminerde Rüştü İzgöer, her toplumun farklı cahilliklere sahip olduğunu ve bütün peygamberlerin toplumları cahiliyenin zirvesinde iken geldiğini ifade etti. Bugün bütün ümmetlerin yaptığı cahilliklerin var olduğunu söyleyen İzgöer, “ Yeni bir peygamber gelmeyecek, son peygamber Hz. Muhammed (as)’ın ümmeti olarak ahlaksızlıkla mücadele etme işi bize kaldı. Hangi işin memuru olduğumuzu bilelim.” dedi.
İslami şahsiyetin Allah’ın razı olduğu şahsiyet olduğunu ifade eden İzgöer; iman ve ahlakın İslami şahsiyetin iki önemli esası olduğunu belirterek “İmanlı ama ahlaksız Müslüman bu dine yakışmaz. Ahlak olmadan namaz insanı değerli kılmadı. Ahlak olmadan hacılık da insanı değerli kılmadı.” dedi.
İnsanlığın şirke, küfre, günaha ve ahlaksızlığa batmakla kirlendiğini söyleyen İzgöer sele kapılmış bir kimseye selin dışında olan biri kurtarabilir diyerek imanlı ve ahlaklı şahsiyetli kimselerin, bu kirlenmişlikten insanlığı arındırabileceğini söyledi. “Ben ve sahip olduğum her şey rabbimin emrindedir” şuurundaki kimselerle kurtuluşun gerçekleşeceğini söyleyen İzgöer konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Gazâlî ahlakı şöyle tarif etmektedir: “Ahlak, nefiste yerleşmiş bir melekedir. Ondan herhangi bir fikri zorlama olmaksızın (insan) eylemleri kolaylıkla ortaya çıkar” Ahlakın iki temel esasından biri ihlastır. İhlas olmadan yapılan iş ahlaka uygun görünse de yapılan iş kişiye bir şey kazandırmaz. Kişi yaptığı ahlaki eylemde Allah’ın rızasını gözetmez ise bundan dolayı sevap kazanamaz. Ahlakın ikinci temel esası ihsandır. Yaptığımız işi Allah rızası için yapacağız ve en güzel şekliyle yapacağız.”
Rüştü İzgöer, İslami şahsiyetin sahip olması gereken özelliklerden bir kaçını şöyle sıraladı:
İnsanlarla iyi geçinmek
İnsanlara güven telkin etmek
Mütevazi olmak
Vefalı olmak
Cömertlik
Program, Hz. Peygamber (as)’ın güzel ahlakla ilgili hadislerinin okunması ile son buldu.