Mısır’da darbe güçleri, Kahire’nin Rabiatul Adeviyye Meydanı’nda Muhammed Mursi’ye destek ve uzun süredir gösterilerini devam ettiren göstericilere gaz bombasıyla müdahale etmeye başladı. Rabiatul Adeviyye Basın Merkezi, ölü sayısının yüzleri, yaralı sayısının 7000’e yükseldiğini açıkladı. Yaralıların içinde bebeklerin olduğunu ve müdahalenin sabah saatlerinde yapılmasının nedeni olarak medyanın sabah saatlerinde meydana ilgisini azaltmış olmasından dolayı olduğu öğrenildi.
Müslüman Kardeşler Sözcüsü Cihad Haddad: “Bu, gösteriyi dağıtma girişimi değil, darbeye karşı çıkan her türlü muhalif sesi kanlı bir şekilde imha etmektir.” dedi.
Rabia Meydanının güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtı göstericilere müdahale etmeye başlayan darbecilerin rastgele ateş açtığı bildirildi.
Yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammeri le göstericilerin iletişim kanallarını engellendiği belirtildi. Ordu güçleri yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirerek göstericileri direk hedef alıyor.
Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında müdahale sürerken, helikopterlerlin alan üzerinde alçak uçuş yaptığı belirtiliyor. Nahda meydanındaki çadırların zırhlı birlikler eşliğinde yıkıldı.
Meydanları terk edin çağrısı
Alçak uçuş yapan helikopterler, havadan attıkları broşürlerle kadın ve çocukların meydanları terk etmeleri istedi. Broşürlerde, meydanlardan ayrılacak olanların can güvenliğinin sağlanacağı ifade ediliyor.
Açıklamada, güvenlik güçlerinin meydanda kurulan ilk yardım çadırlarının içine molotof kokteyli atılarak, yaralılara müdahale edilmesinin engellenmeye çalışıldığı ifade edildi. Görgü şahitleri ise güvenlik güçlerinin müdahale sırasında etrafa rastgele ve keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını söyledi.
Devlet kontrolündeki Nil TV ise, olaylarda 2 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini, 6 güvenlik görevlisinin de yaralandığını bildirdi.
Avrupa Birliği ve ABD’nin destek verdiği darbenin ardından Adeviye Meydanı’nı dolduran Mursi taraftarları ve darbe karşıtları günlerdir meydanı boş bırakmıyordu. Müdahale öncesinde meydana broşürlerin atıldığı, kadın ve çocukların meydanı terk etmelerinin istendiği ifade edildi.
Nahda meydanı saldırıldıktan sonra yüzlerce protestocu tutuklanırken, Adeviye meydanında elektrik tamamen kesildi.
İhvan liderleri, Rabiatül Adeviyye ve Nahda meydanındaki göstericilere destek için Mısırlılardan “sokaklara dökülmelerini” istedi.